0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Hyper van de koffiehypes

Door Samuel Sanders | 29 mrt. 2024 02:20:31 | Labels: koffie hype nespresso

Wat worden we toch gek gemaakt. Mochten we jaren geleden met z'n allen geloven dat Senseo de nieuwe manier van koffie drinken was, werden we vlak daarna helemaal ingepakt door George Clooney. Wat de iPhone voor Apple is, is Nespresso voor Nestlé; een knap staaltje marketing van de bovenste plank. 

Ondertussen werden met name in de Randstad de eerste hippe koffietentjes geopend, met veel muziek, Chicago stijl interieur, mannen met tatoeages en baarden. Ook deed de 'disloyalty card' zijn intrede. Een kaart waarmee je kleine koffiebarretjes ondersteunt en de grote groene Amerikaanse koffieketen, die inmiddels ook in Nederland zijn intrede had gedaan, buitenspel kon zetten. En zo was plots iedereen barista en had iedereen had een mening over koffie. We bestelden latte's en curtado's waar we tot voor kort geen weet van hadden en er kwamen zelfs heuse koffietrendtours. Er was nog geen koffietrend voorbij of de volgende stond alweer voor de deur. Bijna niet bij te houden.

Arabica, ja dat moest het zijn. 100% Arabica, of nog beter, Arabica van een leuke boer die ook nog een eerlijk prijs krijgt. Kreten als duurzaam en single estate klonken er in koffieland en er was tussen de groene labels door bijna geen koffieplantage meer te zien. Maar wat is er trouwens mis met Robusta? Wat mij betreft een zeer onderschatte boon. Een goede Italiaanse espresso bevat de nodige Robusta. Het is misschien niet de juiste boon voor je wakker-worden-espresso, maar voor de espresso die je gedurende de dag drinkt, die wat milder, en breder qua smaak is. Nee, niet heel trendy die Robusta. Massaal dus aan de pure Arabica's, de terroir proberen te herkennen. Of het nu Brazilië is, of Ethiopië of Guatemala, en vooral het citrusje proeven. 

Maar met de meest recente trend lijkt dan toch de laatste stuiptrekking te zijn gekomen en mogen we weer gewoon koffie drinken: Slow coffee. Heel gewoon en heel rustig genieten. Bij slow coffee laat je heet water over versgemalen koffie door een duur gadget, de chemex, druppelen. Bij deze - hopelijk laatste - trend werden wij Nederlanders ineens wakker. Zo'n soort ding, goed voor 10 koppen koffie, hadden we nog wel op zolder staan klaar om in te zetten op verjaardagen.

Oude koffiezetapparaten worden afgestoft en krijgen een nieuwe leven. En wanneer het apparaat niet meer werkt, kan het nog altijd volstaan als retro-chemex. Hup, water in de waterkoker waarna je het kokend hete water over de gemalen koffie in een ouderwetse koffiefilter giet. Zonder poespas en altijd weer een gezellig moment. Gewoon weer proeven en drinken wat je zelf lekker vindt en niet wat meneer Clooney of een label je wijsmaakt.

Terug naar af dus. Of het nu met de Bialetti is, of met filterkoffie, of misschien heb je zelfs een mooie pistonmachine thuis staan. Laten we eerst weer eens proeven waar het om gaat. Proeven hoe echte koffie smaakt. Je kunt ook niet meteen met een Tignanello of Brunello wijn leren drinken. Laat je favoriete barista je voorzichtig meenemen in de wereld van geuren smaken, experimenteer thuis en geniet vooral van de koffie, trendloze en tijdloze koffie.