Italië heeft heel veel kunstschatten, maar er zijn ook allerlei culinaire musea te vinden, van een museum voor Parmezaanse kaas tot een pastamuseum en heel veel musea voor wijn en olijfolie. 

Er zijn ook een paar musea waar koffie de hoofdrol speelt. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Mocht je nog een tip hebben, laat het ons dan gerust weten!

Museo Lavazza  |  Turijn 
Lavazza is nu een van de grootste koffiemerken ter wereld, maar toen oprichter Luigi Lavazza in 1885 naar Turijn kwam, had nog nooit iemand van hem gehoord. Hij was een boerenzoon uit een klein dorpje midden in Piemonte. Luigi kocht de koffie onbewerkt in en vervolgens roosterde en mengde hij die naar de wensen van de individuele klanten. Dit stukje geschiedenis wordt uitgebreid uiteengezet in het Lavazza Museum in Turijn.

Bij binnenkomst krijg je een espressokopje dat je om je nek kunt hangen en waarmee je in verschillende delen van het museum interactieve installaties kunt activeren: van een fotoalbum van de Lavazza-familie tot een uitleg over het werk van de fijnproevers die de verschillende blends samenstellen. Je kunt een foto maken van jezelf in een uitvergroot kopje of in een van Lavazza’s beroemde advertentiecampagnes. De foto’s worden vervolgens opgeslagen in jouw kopje en kun je bij het verlaten van het museum per mail toegestuurd krijgen, als een mooi aandenken aan je museumbezoek. Je vindt het Museo Lavazza aan de Via Bologna 32 in Turijn. Op de website van het Museo Lavazza vind je openingstijden, ticketprijzen en andere praktische informatie voor je bezoek. 

Museo Lavazza

Museo della Macchina per il Caffè  |  Binasco
Het Museo della Macchina per il Caffè (MUMAC) opende de deuren ter ere van het honderdjarig bestaan van het Italiaanse Cimbali, een van de voornaamste producenten in Italië - en daarmee wereldwijd. In het knalrode gebouw in de vorm van een gebogen lijn (een ontwerp van Paolo Balzanelli en Valerio Cometti) maak je als het ware een tijdreis langs maar liefst negentig koffiemachines en de prachtigste reclameposters. In het archief bevinden zich ruim vijftienduizend documenten - een ongekend complete geschiedenis van een van de bekendste exportproducten van Italië. Je vindt het MUMAC aan de Via Pablo Neruda 2 in Binasco (niet ver van Milaan). Meer informatie voor een bezoek vind je op de website van het MUMAC.

Museo della Macchina per il Caffè

Museo di Omkafè  |  Arco
Bij Omkafè verwelkomt Lorenzo Martinelli, de kleinzoon van oprichter Ottorino Martinelli, je graag met een geurende kop koffie. Daarna kun je een kijkje nemen in het kleine museum van Omkafè, waar je meer leert over de geschiedenis van koffie en de ruwe en gebrande koffie kunt aanraken en ruiken. Ook is er een van de eerste koffiezetapparaten en espressomachines te zien. Het proces van het branden gaat bij dit koffiebedrijf zeer zorgvuldig. De bonen worden eerst getest, dan in Italiaanse stijl langzaam gebrand in een heteluchtbrander, gekoeld, opnieuw getest en na zeven dagen rusten is de koffie klaar om verkocht te worden. In de winkel vind je heerlijke koffiemelanges om thuis de allerbeste koffie mee te zetten. Een heerlijk souvenir! Omkafè ligt aan de Via Aldo Moro 7 in Arco. Op de website van Omkafè vind je meer details. 

Museo di Omkafè

Museo del Caffè Dersut  |  Conegliano
In Conegliano, het kloppend hart van de proseccostreek, wordt ook koffie gebrand. Dersut beheert hier naast een eigen branderij ook een klein museum over koffie, met koffiemachines en andere benodigdheden voor een perfect kopje koffie. Je maakt een reis door het koffieproces, van koffieboon tot espresso. Na een bezoek aan dit museum waardeer je koffie nog meer dan voorheen! Je vindt het Museo del Caffè Dersut aan de Via T. Vecellio 2 in Conegliano. Een bezoek is alleen mogelijk na reservering, ze hun website. Met dank aan Visit Conegliano voor een aantal foto’s.

Museo del Caffè Dersut

Museo Penazzi della Caffettiera  |  Ferrara
Het Museo Penazzi della Caffettiera is een origineel museum, met koffiekannetjes en espressomachines die tussen 1900 en 1990 werden gebruikt om een lekker kopje koffie te zetten. Sinds de opening in het najaar van 2018 zijn er meer dan tweehonderd koffieapparaten aan de verzameling toegevoegd. Leuk om even een kijkje te nemen als je in de buurt van Ferrara bent! Het Museo Penazzi della Caffettiera ligt aan de Via Giuseppe Bongiovanni 32 in Ferrara. Via de Facebookpagina van het museum vind je meer informatie. 

Museo Penazzi della Caffettiera

Museo del Caffè Morettino  |  Palermo
De Fabbrica Museale del Caffè Morettino, in het hart van de historische wijk San Lorenzo ai Colli in Palermo, was het eerste museum van een koffiebranderij op Italiaanse bodem. Je bewondert er een mooie koffiecollectie, van instrumenten voor het bewerken van koffiebonen tot koffiemachines en -kopjes. Met deze uitgebreide verzameling deelt de familie Morettino haar passie voor koffie, met aan het einde een koffieproeverij waarbij je onder meer van de speciale Morettino-melanges mag proeven. Je vindt het Museo del Caffè Morettino aan de Via Enzo Biagi 3-5 in Palermo. Het museum is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Een bezoek moet je wel reserveren via 0039-0916883736 of info@morettino.com.

Museo del Caffè Morettino