Met Kerstmis kun je in Italië niet om de panettone heen, maar met Pasen zijn het de colomba’s, de duiven, die op tafel komen. De colomba pasquale, de paasduif, is onmisbaar bij het paasontbijt of bij de paasbrunch.

Dit zoete paasbrood wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, als symbool van de vrede. Een plakje van deze paasduif is zo al lekker, maar nóg smakelijker met een lik roomboter, chocoladepasta of jam.

De Italiaanse paasduif zou een traditie zijn die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. In 571 viel Alboin, de heerser van de Longobarden, de stad Pavia aan. Het beleg duurde lang. Zo lang dat Alboin na zijn overwinning geen oog had voor goud of andere kostbaarheden, maar ogenblikkelijk over twaalf knappe jonge maagden wilde beschikken.

De twaalf meisjes sidderden en beefden in afwachting van Alboins komst. Gelukkig bedacht een van hen een plan. Ze vroeg om wat bloem, honing en gekonfijte vruchtjes en bakte daarvan een koek in de vorm van een duif. Toen ze aan Alboin werden voorgeleid, overhandigde ze hem de duif.

Aangezien Alboin de maanden ervoor op een houtje had moeten bijten, was hij direct verrukt door de zoete smaak van dit lekkers. Als dank liet hij de meisjes vrij en deed hij zich te goed aan de duif in plaats van aan hen…

Het originele recept voor de paasduif is door Pellegrino Artusi opgetekend in zijn kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’). Het is een zeer bewerkelijk recept, zoals je hier kunt lezen, dat over maar liefst vier dagen moet worden uitgespreid, omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden.

Als je geen tijd hebt om uren in de keuken te staan, kun je gelukkig bij ons de colomba van Hausbrandt bestellen, die wordt gemaakt door patisseriemeester Iginio Massari. Een internationale bekendheid, die geldt als absolute autoriteit op bakgebied. Zijn colomba smaakt heerlijk met een mooie espresso of een feestelijk glaasje mousserende wijn.