Voor het maken van de perfecte espresso hanteren de Italianen het systeem van de vijf M's: Missione, Miscela, Macinadosatore, Macchina en Mano.

missie

1. Missione - Missie
Genieten van het leven en van alle kleine dingen die het leven veraangenamen, dat is het Italiaanse levensmotto. Ze genieten dus ook van elk kopje koffie. Een simpele maar doeltreffende missie. Als je de tijd neemt voor het maken en het drinken van een kopje koffie, is de eerste M al binnen.melange

2. Miscela - Melange
Pas als de koffiemelange zorgvuldig wordt samengesteld en keer op keer opnieuw aan een controle wordt onderworpen, kan de superieure kwaliteit van de koffie gewaarborgd worden. Dit betekent overigens niet dat er slechts één perfecte melange is, de samenstelling van de koffiemelange is een kwestie van smaak. Zo geven Sicilianen de voorkeur aan een donkere espresso, waarvoor de koffiemelange op een hogere temperatuur dan gewoonlijk gebrand moet worden.

molen

3. Macinadosatore - Molen
Maar alleen een goede melange is nog geen garantie. Het malen van de koffie is misschien wel de meest cruciale fase tussen het branden van de bonen en het verkrijgen van een heerlijk kopje espresso. Voor de enige echte espresso mogen de bonen pas gemalen worden op het moment dat de koffie ook daadwerkelijk gezet gaat worden. Het is volgens een Italiaanse barista dan ook een ongeschreven wet dat de koffie direct na het malen moet worden gebruikt. Als je ook maar even wacht, gaat namelijk al een belangrijk deel van de smaak verloren.

machine

4. Macchina - Machine
De espressomachine heeft een grote invloed op de kwaliteit van de koffie. De temperatuur van het water, de doorloopsnelheid en de druk moeten elke dag opnieuw nauwkeurig worden afgesteld. Door kleine schommelingen in bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid kan een espresso op maandagmiddag namelijk heel anders smaken dan op een vroege dinsdagochtend. Zelfs een doorgewinterde barista moet vaak wel twintig kopjes koffie bereiden voordat de machine perfect is afgesteld. Vaak krijgen vroege vogels hun eerste kopje koffie dan ook gratis. Met hun commentaar wordt de espressomachine steeds beter afgesteld, zodat iedereen na een klein kwartier kan genieten van il vero caffè.

meesterhand

5. Mano - Meesterhand
Zonder een echte barista, die de kunst van het koffiezetten als geen ander verstaat, kan de beste melange nog veranderen in een kopje bocht. Hoewel de technologie zich steeds verder ontwikkelt, is er voor il vero caffè Italiano dus nog steeds een mensenhand nodig!