0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Il caffè sospeso

Door Saskia Balmaekers | 13 jul. 2024 09:12:28 |

In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso (letterlijk: ‘uitgestelde koffie’). Als je in Napels een caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het ene kopje drink je uiteraard zelf op, het andere kopje, de sospeso, kan dan later op de dag aan een andere Napolitaan worden geserveerd. Zo kunnen zwervers, straatmuzikanten en andere minderbedeelde Napolitanen af en toe een kopje koffie drinken dat eerder al door een ander is betaald.

Hoewel de traditie van de caffè sospeso vandaag de dag lang niet meer door iedere Napolitaan in ere wordt gehouden, is het voor toeristen erg leuk om te zien hoe op de bestelling van een gewone koffie en een caffè sospeso wordt gereageerd. Wedden dat deze koffie bij iedereen extra in de smaak valt?

Toen ik in laatst in Napels was, begreep ik van de meeste barista’s dat de caffè sospeso steeds minder wordt aangeboden (en geaccepteerd - de Napolitanen betalen liever hun eigen koffie!). Jammer, want ik vind het een erg sympathieke gewoonte.

WIN dit boek: Mijn Italië Geen caffè sospeso, maar een gratis boek vol Italiëtips

Aangezien het zo virtueel nogal lastig is om een extra kopje koffie te bestellen, zet ik geen caffè in de wacht, maar mijn nieuwste boek, Mijn Italië, bomvol met persoonlijke Italiëtips. Natuurlijk is een deel gereserveerd voor koffie, maar ik neem je ook mee naar de mooiste dorpjes en naar prachtige plekken aan de kust. Ik laat je proeven van het lekkerste street food uit de laars, tip de meest fotogenieke plekken in heel Italië en vertel je alles over pasta, bijgeloof en Italiaanse pleinen.

Kans maken? Stuur dan voor 1 november 2018 een e-mail naar blog@ciaotutti.nl o.v.v. Libro sospeso (vermeld ook je naam en adres). De winnaar krijgt het boek na afloop van de actie thuisgestuurd.