0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

No Nonsense: de eenvoud van lekkere koffie

Door Saskia ter Welle | 28 sep. 2022 08:08:15 | Labels: verse koffie malen apparatuur

Koffie is ‘hotter than hot’ en heeft in Nederland sinds dit jaar zelfs een eigen festival Amsterdam Coffee Festival. Hoewel de manier van koffie bereiden onderworpen is aan trends, blijft een aantal voorwaarden voor lekkere kwaliteitskoffie onder alle omstandigheden en variabelen overeind; een No-Nonsense-lijstje van simpele tips die je optimale smaak in je kopje garanderen:
 
TIP 1: GEBRUIK VERSE KOFFIE
Het lijkt het intrappen van een open deur, maar toch noem ik deze. Gebrande koffie heeft namelijk een optimale gebruiksdatum, en dat is ongeveer twee weken na het branden. Koffie die al een jaar in de kast staat, heeft veel aan smaak moeten inleveren. Koop koffie dus in voor hooguit enkele weken.
 
TIP 2: MAAL DE KOFFIE VLAK VOOR GEBRUIK
Nog zo’n gouwe-ouwe: de koffiemolen! Mijn oma had een molentje in de keuken hangen voor haar koffie. Die geur van versgemalen koffie … heerlijk! Of, zoals ik lees in het blad KOFFIE T cacao: ‘ Onze reukzin gaat hand in hand met emotie, herinnering en instinct.’ Een geur sla je op in je geheugen. Een simpel genot, dat weer nieuwe belangstelling geniet, en niet alleen onder de koffie geeks. Waarom zou je deze moeite niet nemen? Het geeft je dertig procent méér geur en smaak. 
 
TIP 3: HOUD JE APPARATUUR SCHOON
Koffie is een vettig product. Tijdens het koffiezetten komen oliën en vetten vrij. Deze vetten gaan ranzig smaken wanneer ze ouder worden. Denk maar aan de geur en smaak van roomboter die lang buiten de koelkast staat. Door alle servies en apparaten zorgvuldig schoon te maken, blijft de smaak van je koffie puur. Wist je bijvoorbeeld dat er korrels bestaan die je als een soort koffiebonen in je bonen-maler kunt doen, zodat zelfs de vetten binnenin het maalwerk kunnen worden verwijderd? 
 
Dat was het. Simpel en doeltreffend. En deze principes gelden voor zowel filterkoffie als espresso, voor het mokkapotje alsook de french press.
 
Ik weet het: je kunt koffie zo gecompliceerd maken als je zelf wil. Mannen kicken vaak op de techniek van mooie apparaten. Sommigen verdiepen zich graag uitgebreid in de fijnste manier van malen, het gebruik van de mooiste blend of single estate bonen (raak je het spoor bijster? geen nood!) of de druk waarmee je de puck aanstampt voor het bereiden van die perfecte espresso. Voor mij zijn dit allemaal interessante uitstapjes. De kern voor mij blijft dit: met aandacht gezette koffie om het leven, een vriendschap of gewoon een moment van rust te vieren. Met een No Nonsense aanpak!