0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Koffiecentrale Blog / Italië

Ontmoet onze koffiespecialisten Specialisten

Verser dan Hodeidah op donderdag kan niet

Door Maarten Veeger | 19 apr. 2024 13:08:48 | Labels: verse koffie geur

Om acht uur is het al gezellig druk aan de bar van Torrefazione Hodeidah aan de Via Piero della Francesca in Milaan. Zeker deze donderdag want vaste klanten weten dat het vandaag weer de tweewekelijks koffiebrandsessie is. En dan ruikt het extra lekker.

Achter in de zaak heeft Fulvio Rossi echter geen oog voor zijn klandizie. Hij staat zich in het zweet te werken bij de een van de weinige authentieke koffiebranders die Milaan nog rijk is.

Er moeten kolen in de kachel want zijn bonen zijn, zoals aan de muur in de winkel op een plakkaat staat, met steenkool gebrand. En dan moeten de bonen met een grote emmer bovenin de brander worden gestopt. Daags ervoor heeft hij al zijn selecties gemaakt, vandaag de uit acht soorten bestaande Arabica Gourmet en Bar Gourmet waarbij de Arabica wordt gemengd met wat Robusta bonen die zorgen voor dat fraaie crèmelaagje.

Iets meer dan een kwartier branden de bonen in de oven waarvan het analoge display een temperatuur van ruim 200 graden aangeeft. Reukloos gaan ze erin. Rossi controleert vervolgens om de drie minuten hoe ze langzaam aan bruin worden en stort als hij tevreden is de dampende bonenmassa in een ronde bak waar ze een tijdje afkoelen. Vervolgens gaan de bonen weer terug in de jute zakken waar ze mee gekomen zijn, naar de bakken in de winkel of in verpakkingen voor de klanten. ‘Al 68 jaar doet dit apparaat zijn werk’, zegt Rossi trots. ‘Op mijn vierde stond ik hier al te kijken hoe dat gaat.’

Even later raken we in de bar aan de praat over de grote koffiemerken en het concept van Nespresso. Rossi is ervan overtuigd dat zijn koffie beter smaakt omdat je altijd koffie krijgt van bonen die net gebrand zijn. En vanwege zijn passie natuurlijk. Nespresso noemt hij knappe marketing maar met koffie heeft het niets te maken. ‘Het is vooral vervuilend plastic en dan 3 gram koffie per cup.’ Zijn klanten gaan deze donderdagochtend extra tevreden de deur uit. De geur van vers gebrande koffiebonen zit stevig in de kleren. Dat wordt een hele dag genieten.