Eind november 2013 kwam er een zending uit Italië binnen, uit Napels. De doos zag er gehavend uit. Je kon duidelijk zien dat deze zending een lange reis achter de rug had. Post-stickers, labels, pakbonnen en de hoeveelheid verpakkingstape. Twee weken eerder hadden we contact met een oude bekende. De exportmanager van "die andere" Napolitaanse koffiebranderij, waar we nog steeds goede zaken mee doen. Die, na een omzwerving van bijna een jaar, een nieuwe uitdaging had gevonden: bij Salimbene. Of we - geheel vrijblijvend - eens konden proeven. En ja, dat deden we natuurlijk graag.

In 1933 begon Gennaro Salimbene "Grande Casa d'importazione Caffè" met de import van groene koffiebonen. Zo kwam hij aan de beste adressen voor groene bonen. Na de Tweede Wereldoorlog startte hij zijn eigen koffiebranderij. Salimbene is gespecialiseerd in melanges met een hoger Robusta-aandeel. Typisch Napolitaans. De uitvoering is geniaal te noemen. Rust is daarbij het toverwoord. De verschillende brandingen worden relatief lang te rusten gelegd, natuurlijk geconditioneerd. 

In Milaan, op de beurs, ontmoetten we de sympathieke zeeman Carlo Grenci, kleinzoon van Gennaro Salimbene. Bijna was aan het levenswerk van zijn grootvader een eind gekomen als Carlo het niet had overgenomen. "Dit mocht niet verdwijnen", gaf Carlo aan. Zijn zeemanschap gooide hij overboord en zette, samen met de vaste medewerkers, het levenswerk van zijn opa voort. 

In november hebben we de toegestuurde koffie geproefd en begonnen met de "Superbar". Eerst het blik openkrijgen... Dat viel nog niet mee. "We verkopen kleine kluisjes", was de argumentatie van Carlo. Met een "verfblik-openingstechniek", kregen we de deksel van het blik. Plop* Een explosie van vers gebrande koffie vulde de proefruimte. Jeej! Olieachtig, maar een erg mooi bonenbeeld. We stelden onze molen af. Het eerste shot ging nog even mis, maar dan het tweede: blup, blup, blup. Een flinke, dikke, roodbruine crema. De smaak aardeachtig, robuust, een klein besje, ergens rode vruchten. De cremalaag verdwijnt snel, maar het is dan ook niet voor niets een Napolitaan. Die moet je in één of twee teugen opdrinken. Als een koffiebonbonnetje. Wij waren meteen verkocht. Welkom bij de Koffiecentrale Salimbene! 

N.B. De Salimbene Superbar werd in 2006 beloond met de Gold Medal bij de Coffee Tasting Awards. De 8 verschillende ingrediënten komen uit Brazilië, Honduras, El Salvador, Ethiopië, India, Indonesië en Uganda.